top of page

Dlhé zimné večery. Diel 1.

GÁGORÍKY... pamätáte? Ppodľa nárečového slovníka z Gemera, je to druh cestoviny, ktorá sa pripravovala ručne do svadobnej kuracej polievky.


Podľa nárečia ich v každej doline volali inak: gágoríke, gágorčoky, brdovce, brdovčoky,

brdálike a na juhu Gemera „čigy“, čo v preklade z maďarského jazyka znamená slimáky.


Cesto sa na tenko rozvaľkalo, nakrájalo na asi centimeter malé kosoštvorčeky a pomocou ostrej časti vretena a brda z krosien (slúžiaceho ako podložka) sa každý jeden malý kúsok nakrúcal do správneho tvaru, ktorý vo výsledku pripomína gágor. Ich príprava je a bola pracnejšia.


Naposledy som ich robila ešte ako teenegerka a dnes som si to zopakovala pod odborným dozorom❤️.


Tak kto to pamätáte?


bottom of page